2024 Nisan Bülteni / 13. Sayı
2024 Nisan Bülteni / 13. Sayı

TÜBİTAK

Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı açıldı!

Projeler kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerin yeşil dönüşüme sağlayacağı katkıda düşük karbon emisyonu, verimlilik, elektrik, su tasarrufu, geri dönüşüm vb. konular önceliklendirilecektir. Faaliyetlerin yaratacağı toplumsal etkinin sosyal, ekolojik, kültürel, ekonomik vb. boyutları da dahil olacak şekilde analizine ilişkin çalışmalar planlanması ve toplumsal fayda açısından katkı sağlanması beklenmektedir.

DESTEK KALEMLERİ

DESTEK ORANI

BÜTÇE

Personel giderleri Seyahat giderleri Danışmanlık giderleri Hizmet alımı giderleri (CE Belgelendirme) Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri Malzeme ve sarf giderleri

Büyük %70 KOBİ %80 Deprem Bölgesindeki KOBİ %90

Mikro/Küçük Ölçekli : 7.500.000 TL Orta Ölçekli : 12.000.000 TL Büyük Ölçekli : 22.500.000 TL

 

 

 

 

Son Başvuru Tarihi: 13 Mayıs 2024

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU

“PATENTLE TÜRKİYE” Başvuruları Başladı!

Üniversite öğrencilerinde küresel rekabetin önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalık oluşturulması, üniversite öğrencilerinin buluş faaliyetlerine özendirilmesi ve akademik çalışmalarda veya profesyonel meslek hayatlarında patent dokümanlarını kullanmalarının sağlanması amacıyla 2018 yılından bu yana Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bağlı kuruluşu Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından düzenlemekte olan Patentle Türkiye - Üniversiteler Patent Yarışması’nın dördüncüsünün başvuruları başladı.

Son Başvuru Tarihi: 15 Aralık 2024

Bu kapsamda; birinciye 100 bin TL, ikinciye 80 bin TL, üçüncüye 60 bin TL, dördüncü ila altıncıya 50 bin TL, yedinci ila onuncuya 40 bin TL ve on birinci ila yirminciye 30’ar bin TL olmak üzere toplam 850 bin TL ödül verilecek.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

KOBİ’LERE Dijital dönüşüm projeleri Destek Açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “KOBİ’lerin rekabetçiliklerini ve verimliliklerini arttırmaya yönelik dijital dönüşümlerini sağlamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile iş birliğini açıklamıştır.

KOBİ’lere, “20 milyon lira üst limitli olmak üzere 36 ay vadeli uygun maliyetli finansmana erişim imkanı sağlıyoruz” dedi.

Çağrının yakın zamanda ilana çıkması beklenmektedir.

TARIM VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

IPARD III Programına ait 1. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında “M3-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” tedbiri için son başvuru kabul tarihi uzatılmıştır

“M3 - Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İçlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” başvuruları 20 Mayıs’a kadar uzatılmıştır.

RESMİ GAZETE

Orman köylülerine sağlanan desteklerle ilgili düzenleme yapıldı!

Genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yerleşim yerlerinden orman köylerine taşınanlar, 3 aylık ikamet süresinden sonra orman köylülerine sağlanan desteklerden faydalanabilecek (Afet ilanı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları halinde).

OSB'lerde bedelsiz parsel tahsisi edilen katılımcı için asgari istihdam şartı yükseltildi!

Yatırımının yüzde seksenini tamamlamasına karşın üretime geçemeyen katılımcılara, OSB tarafından proje bazında en fazla bir yıla kadar ek süre veriliyordu. Değişiklikle, gerçek ve tüzel kişilerin üretime geçmeleri için gerekli süre sınırında düzenleme yapıldı.

Parsel tahsisi için başvuran gerçek veya tüzel kişilerin; parsel büyüklüğüne göre, 5000 m2'ye kadar en az 10, 10000 m2'ye kadar en az 20, 20000 m2'ye kadar en az 30 ve 20000 m2'den büyük parseller için ise en az 50 kişilik istihdam sayısını sağlayarak üretime geçmeleri gerekiyor.

Buna göre, şartlara uygun olarak yapılan yatırımın işyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması sonrası, belirtilen istihdam sayısı ile 3 ay üretim yapmasından sonra katılımcılar, tahsisi yapan OSB'den ilgili parselin tapusunun kendisine devrini talep edebilecek.

Tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilen parselde üretime geçilmeden tapu talep edilmesi halinde; yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması şartıyla, tapu kütüğünün beyanlar hanesine devir işlemi sırasında şerh koyulacak.

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi!

Üreticiler, temel bitkisel ve hayvansal üretim konularında 300 bin liraya kadar (bu tutar dahil) yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70'ini akaryakıt, veterinerlik hizmeti, yem, ilaç, açı, gübre, tohum, fide ve benzeri tarımsal girdiler için ayni, yüzde 30'unu da nakit olarak kullanabilecek.

Üretim planlaması kapsamında üretim yapan üreticiler yüzde 20, Bakanlıkça yayımlanan tip sözleşmeler ile sözleşmeli üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler ise yüzde 13 ilave faiz/kar payı indiriminden yararlanabilecek.

Araştırma ve Geliştirme Destek Programı kapsamında, Bakanlık tarafından desteklenen proje sahibi, tarımsal AR-GE firmaları ile girişimciler yüzde 30 faiz/kar payı indirimli yatırım ve işletme kredi/finansmanı kullanabilecek

Yeni yatırımlar için kullandırılacak kredi/finansmanlarda, tarım dışı ve/veya tarımsal yapı izinlerinin alınmış olması şartı aranacak.

 

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.