2024 Temmuz Bülteni/16.Sayı
2024 Temmuz Bülteni/16.Sayı

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

ÖNCELİKLİ ÜRÜN LİSTESİNDE DEĞİŞİKLİK!

Değişiklik kapsamında Kritik Hammaddelere ilişkin öncelikli ürünler ve Yenilikçi Teknoloji Alanlarına ilişkin öncelikli ürünler tebliğ listesine eklenmiştir.

HIT-30 PROGRAMI DUYURULDU

Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline getirecek HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı tanıtıldı. Program kapsamında 30 Milyar dolarlık kaynak yatırımlara yönlendirilecek.

Bu yatırımlarda başlıca 4 nitelik aranılacağına dikkat çekildi bunlar; yeni teknolojileri odağa alan bir yatırım olmasına, rekabet için gerekli ekonomik ölçeğe sahip olmasına, teknik yetkinlik ve mali yeterliliğin olmasına, teknolojik kazanım boyutu içermesine şeklinde ifade edildi.

İlk aşamada açıklanan 6 çağrı başlığı şu şekilde; HIT elektrikli araçlar, Batarya çağrısı, Çip Çağrısı, Güneş Enerjisi Teknolojisi, Rüzgar Enerjisi, Teknolojisi, Dünyanın önde gelen AR-GE Merkezlerinin desteklenmesi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, dijital dönüşüm destek programı tebliğ yayınlanmıştır. Programa, Portal üzerinden Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir. Başvuruda aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekir:

a) Yatırımcının başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla en az 5 yıldır faaliyette olması.

b) Yatırımcının Bakanlıkça belirlenen ve Portalde ilan edilen ana faaliyet alanında faaliyet göstermesi.

c) Asgari sabit yatırım tutarının 30 milyon Türk Lirası olması.

YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMI

Türkiye’de iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak yürütülecek Yeşil Dönüşüm Destek Programının uygulama esasları yayınlanmıştır.

Başvuru: Programa sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar başvurabilir.

Destek kapsamı Desteklenecek projeler, imalat sanayinde faaliyet gösteren üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilir.

T.C. TİCARET BAKANLIĞI

E-İHRACAT GENELGESİNDE DEĞİŞİKLİK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Genelgede yapılan değişiklik kapsamında;

Sipariş Karşılama Hizmeti Desteği ve Depo Kira Desteği;

Sipariş Karşılama Hizmeti Desteği kapsamında depo kira desteğinden faydalanan yararlanıcıların, depolamayı kendi uhdesinde yapması ve sadece birim başına sipariş karşılama hizmeti almasına olanak sağlanmıştır. Böylece, yararlanıcılar ek depolama maliyetlerden kurtularak daha verimli bir şekilde e-ihracat yapabileceklerdir.

Çevrim İçi Mağaza Desteğinde Ön Onayda Kolaylık;

Çevrim içi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmetler desteği ön onayında daha önce akreditasyon/pazaryeri onayı ve Ticaret Müşavir görüşü aynı anda aramaktaydı. Değişiklikle sadece Ticaret Müşavirliği görüşünün de yeterli olacağı belirtilmiştir.

Belge Kontrol Şartlarının Kolaylaştırılması;

Yurt içi ve yurt dışı inceleme ve onay işlemlerinde özel bir dijital platform olmaksızın elektronik ortamda kontrol edilebilen belgeler için de Bakanlık yurt dışı temsilcisi onayı aranmayacağı belirtilmiştir.

Kredi veya hesap kartı ile yapılan ödemelerde belge aslı veya banka onayı aranması şartı kaldırılmıştır.

PAZARA GİRİŞ PROJESİ HAZIRLAMA DESTEĞİ

Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği’ne ilişkin genelgede değişikliğe gidilerek kapsamı genişletilmiştir.

TİM İNOSUİT PROGRAMI

İnoSuit Programı, üniversite-sanayi iş birliğiyle inovasyon yönetimini geliştirmeyi, altyapıyı güçlendirmeyi ve kurumlara özel inovasyon sistemleri tasarlamayı hedefliyor. Program, firmaları ölçeğine, ihracat potansiyeline ve inovasyon kapasitesine göre değerlendiriyor. Programa kabul edilen firmalara, TİM ve İhracatçı Birlikleri tarafından yüzde 50 oranında destek verilmesi planlanmakta.

Program Başlangıç: 1 Eylül 2024

Son Başvuru: 31 Temmuz 2024

KOSGEB

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI 2.ÇAĞRI BAŞVURULARI BAŞLADI

2024-2028 stratejileri doğrultusunda KOSGEB, Girişimci Destek Programı üst limitini 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkardı. İş Geliştirme Desteği kapsamında, girişimcilere 1,5 milyon lira üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranıyla geri ödemeli destek sağlanıyor. Destekten "İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri" sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler yararlanabiliyor.

Son Başvuru: 30 AĞUSTOS 2024

İMMİB

SEE BRIDGE PROJESİ

SEE BRIDGE Projesi, sanayi ekosistemindeki KOBİ'lere yönelik yeni bir hibe çağrısı başlattı. Hibe, AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) hedeflerine uyum sağlamak amacıyla işletmelerin dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında desteklenmesini hedefliyor.

UYGUN BAŞVURU SAHİPLERİ

Aşağıda belirtilen sektörler ile kısıtlı olmamakla birlikte;

· Enerji yoğun endüstrilerde veya enerji yoğun endüstri ekosistemindeki yukarı veya aşağı değer zincirlerinin bir parçası olan sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'ler (start-up'lar dahil)

Hibe Tutarı: 4.000,00-8.000,00 Euro

Uygulama Süresi: Ocak 2025'ten itibaren 6 ay

Son Başvuru Tarihi: 01 Ekim 2024

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

IPARD III PROGRAMI ÜÇÜNCÜ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI YAYIMLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 31 Temmuz 2024 tarihinde Üçüncü Başvuru Çağrı İlanına çıkmış bulunmaktadır.

IPARD Programı 2021-2027 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgilidir.

Başvuru Tarihi: 16.09.2024-25.10.2024

Destek Oranı: %60-75

Toplam Destek Miktarı: 90.000.000€

2024-2026 YILLARINDA YAPILACAK HAYVANCILIK DESTEKLERİNE İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YAYINLANMIŞTIR

Bu kapsam da büyükbaş hayvancılık için 1000 TL/Baş, küçükbaş için 200 TL/Baş, Arıcılık için kovan başına 100 TL, İpek böceği için kilogram başına 1000 TL, Su ürünleri alanında Alabalık ve Sazan’da 350 tona kadar kilogram başına 1,2 lira, yeni türler için kilogram başına 3 lira ve midye için kilogram başına 1 lira temel destek ödemesi yapılacaktır.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.