2024 Şubat Bülteni / 11. Sayı
2024 Şubat Bülteni / 11. Sayı

RESMİ GAZETE

Ticaret Bakanlığınca yürütümü sağlanan ihracat destekleri hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair karar yürürlüğe girdi.

1.“Sezonluk Fuar’’ tanımı getirilerek, farklı tarihlerde düzenlenen fuarların ikisine katılımın tek bir fuar katılımı olarak değerlendirilmesi sağlanmıştır. Bu haktan 3 kere yararlanmak mümkündür. Bu sayede bir takvim yılında destek alınabilecek azami fuar sayısı 5'ten 8'e yükselmiştir. (Literatürde; orta ölçekli firma yılda 5 defa, mikro ve küçük işletme ise yılda 10 defa yurt dışı fuarlara katılım sağlamaktadır. Bu karar ile birlikte; aynı ülke, aynı sektör ve aynı isimle düzenlenen fuarın 2 versiyonu da desteklenir. Yani fuar hakkında 1 düşüm olur. Firma yılda bundan 3 defa yararlanır).

2.“Tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği’’ (halen destek kapsamında olan projeler ve Bakanlığa ulaşmış olan başvurular hariç) kaldırılmıştır. Bunun yerine’’ Yeşil mutabakata uyum projesi desteği’’ getirilmiştir. Şirketler tarafından yeşil mutabakata uyum projesi kapsamında alınan danışmanlık hizmeti giderleri, 5 yıl boyunca %50 oranında ve azami 10 Milyon TL’ ye kadar desteklenebilecektir. Bu destekten Turquality programı kapsamındaki firmalar da faydalanabilecektir.

3.Çok kanallı zincir mağaza destek üst limitleri güncellenmiştir. Yıllık destek üst limiti

56.000.000 TL’ den 180.000.000 TL’ ye yükseltilmiştir. İşletmenin performansına göre destek süresi 5 yıl daha uzatılabilir. Çok kanallı zincir mağaza desteğinden yararlanan şirketlerin pazara giriş belgeleri, yurt dışı fuar ve yeşil mutabakata uyum projesi desteklerinden yararlanmasının da önü açıldı.

4.Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan veya İİT (İslam İş birliği Teşkilatı) üyesi olan ülkelerarasında Bakanlıkça belirlenen şirketler için; birim kira, TURQUALITY ve marka destekleri bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl süreyle uzatılır. (Hedef pazar süresi devam etmesi dikkate alınır.)

Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesinin desteklenmesine ilişkin karar açıklandı.

23 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar ile işlenmeyen ve nadasa bırakılan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlardaki bitkisel üretimin artırılmasına yönelik projelerin desteklenmesine esaslar düzenlendi. İşlenmeyen veya nadasa bırakılan arazileri, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırmak amaçlanmaktadır. Hibe oranları destekleme konuları için proje toplam bedelinin azami yüzde 75 'i olarak uygulanacak.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Kırsal Kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi programı başvuru süresi uzatılmıştır.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi süreçlerin tamamlanabilmesi amacıyla son başvuru tarihi 29 Mart 2024 olarak belirlenmiştir.

TÜBİTAK

Ar-Ge/Tasarım merkezleri ve Ar- Ge birimleri ürün/teknolojileri özel sektöre yüksek teknoloji platformlarının oluşturulması amacına yönelik 3. çağrı açılmıştır.

“Temiz ve Döngüsel Ekonomi”, “Temiz Erişilebilir ve Güvenli Enerji”, “Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım”, “Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım” olmak üzere 5 ana temada çığır açıcı çalışmalar yürütülmüştür. Çağrı kapsamında oluşturulacak araştırma programları tek fazlı olarak desteklenecektir. Desteklenecek programlara 150 milyon TL’ye kadar destek verilebilecektir.

KOSGEB

Kosgeb tarafından tarihe çıkan; yeşil sanayi destek programının başvuruları hala devam etmektedir. Program ile küçük ve orta ölçekli firmaların yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destek sağlanması amaçlanmaktadır.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.