1707 - Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destek Programı
1707 - Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destek Programı

1707 – Siparişe Dayalı Ar – Ge Projeleri İçin Destekleme Çağrısı

            1707 sipariş Ar-Ge desteği 2021 – 1 olarak değerlendirilmekte olan çağrı ile birlikte müşteri ihtiyaç ve sektör gereksinimlerini karşılamakta olan çözüm önerilerinin, KOBİ’ler tarafından Ar – Ge çalışmaları sayesinde ticarileştirilebilir hale getirilmesi hedeflenmektedir. TÜBİTAK Ar – Ge destekleme çağrısı ile birlikte hızla ürüne dönüşebilme ve yüksek ticaret hacmine ulaşabilme potansiyeline sahip olan Ar – Ge projelerini değerlendirmeye almaktadır. Kabul edilen projelerin tamamında Ar – Ge çalışmaların tüm sorumluluğu tedarikçi kuruluştadır. Proje çıktısı ise müşteri kuruluş tarafından ticarileştirilecektir. Ayrıca müşteri kuruluş, tedarikçi kuruluşun Ar-Ge masraflarına da katkı sağlamak yükümlülüğündedir.

Ar – Ge Projeleri Destekleme Çağrısı Başvuru Süreci

            1707 TÜBİTAK desteği başvuru süreci birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaları şu şekilde listeleyebiliriz;

            Çağrıya en az bir Tedarikçi kuruluş ve bir müşteri kuruluş ortak bir şekilde başvuru yapacaktır. Projeye dair başvuru ve destek aşamalarında TÜBİTAK ile iletişim kuracak olan taraf müşteri kuruluştur. Müşteri kuruluş KOBİ ya da büyük ölçekli şirket sınıfında olabilirken; tedarikçi kuruluşun KOBİ ölçeğinde bir firma olması gerekmektedir.

            TÜBİTAK’ın sunmuş olduğu 1707 destek programı için herhangi bir sektör ya da konu sınırlaması bulunmamaktadır. Şartları sağlayan tüm firmalar başvuru yapabilir.

            5520 sayı Kurumlar Vergisi Kanunu gereğince ve TÜBİTAK’ın belirlemiş olduğu mevzuatlara göre ilişkili kişiler, destek çağrısında gereken müşteri kuruluş ve tedarikçi kuruluş ilişkisini kuramamaktadır. Ek olarak, her iki kuruluşun bünyesinde de en az bir adet, minimum lisans derecesine sahip proje personelinin olması zorunlu tutulmaktadır.

            Çağrıya sunulan projenin çıktısının yani destek ile üretilecek ürünün müşteri kuruluş ya da tedarikçi kuruluş tarafından pazara sunulması ve ticari değer taşır hale getirilmesi beklenmektedir. Ürünün pazarlanmasında her iki tarafta aktif rol oynayabilecekken; tarafların birisi de ürünü pazara sunabilmektedir.

Ar – Ge Projeleri Destekleme Çağrısı Destek Miktarı

            TÜBİTAK 1707 destek miktarı bu konu hakkında en çok merak edilenlerin başında geliyor diyebiliriz. Müşteri kuruluş henüz izleme aşamasında dönem raporu içerisinde beyan edilmiş olan tutarın / giderin %40’ını tedarikçi kuruluş tarafında ödeyecektir. Ardından TÜBİTAK, projeyle ortaya çıkacak olan gideri belirler ve belirlemiş olduğu ‘kabul edilebilecek harcama tutarının’ %40 kadarını Tedarikçi kuruluş tarafına hibe olarak öder. Bu sayede TÜBİTAK hibe ödemesinin ardından Tedarikçi kuruluş tarafının ödemesi gereken tutar proje maliyetinin %20’si kadar olacaktır.

            TÜBİTAK 1707 desteği için çağrı bütçesi 30 milyon TL tutarındadır. Öte yandan proje bütçesi üst sınırı ise 2,5 milyon TL olarak öne çıkmaktadır. Projenin toplam süresi ise 36 aydan oluşmaktadır. Bu sürede ürün – süreç geliştirme süreci maksimum 24 ay; ticarileşme süresi ise minimum 12 ay olacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu noktada ürün – süreç geliştirme aşamasının uzatılması talep edilebilmektedir. Fakat proje süresi toplam 36 ayı geçemeyeceği için uzatma talebi yapıldığı takdirde ticarileşme dönemi kısaltılacaktır.

1707 Ar-Ge Projeleri Destekleme Çağrısı Desteklenen Giderler

            TÜBİTAK 1707 desteği ile birçok gider kaleminin desteklenmekte olduğunu söylemek mümkün. Desteklenen gider kalemleri ise şu şekilde öne çıkmaktadır;

  • Personel giderleri (şirketin destek çağrısında kullanacağı mevcuttaki personeller ve projede kullanmak üzere alınacak personeller)
  • Seyahat giderleri
  • Üretimde kullanılacak alet – teçhizat giderlerinin tamamı
  • Projeye dair hizmet – danışmanlık alım giderleri
  • Sarf ve malzeme giderleri

            Bu noktada projeye birlikte başvuran kuruluşların birbirinden almış oldukları danışmanlık – hizmet alımı giderleri TÜBİTAK tarafından desteklenmemektedir. Ayrıca ticarileşme aşamasındaki giderler ve müşteri kuruluşa ait giderler de yine aynı şekilde hibe kapsamına girmemektedir. Ek olarak, proje için herhangi bir ön ödeme yapılması durumu da söz konusu değildir.

 TÜBİTAK 1707 Danışmanlık Hizmeti

            Tüm Grup Danışmanlık olarak 1707 TÜBİTAK Ar-Ge Projeleri destek çağrısı da dahil olmak üzer TÜBİTAK destek projelerinizde her daim yanınızdayız. Uzun sürelerden beri bu sektörde danışmanlık hizmeti vermekte olmanın beraberinde getirdiği ciddi tecrübe ve profesyonel, alanında uzman kişilerden oluşmuş ekibimizle sizlere en iyi şekilde hizmet sunuyoruz. Projelerinizi TÜBİTAK mevzuatı ve ilgili yasalara tamamen uygun bir şekilde hazırlamanıza destek oluyor, projenizi TÜBİTAK’ın isteklerine ve şartlarına uygun bir hale getiriyoruz. Bu noktada TÜBİTAK hibe programları başvuru sayısının oldukça yüksek olduğu göze çarpıyor. Hal böyle olunca başvuruda bulunan her firmanın destek alması da söz konusu olmuyor. Tüm grup danışmanlık olarak sunduğumuz hizmetlerden faydalanarak kafanızdaki projenin kabul edilme ihtimalini ciddi anlamda arttırmanız mümkün.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.