1512 - Teknogirişim Sermaye Desteği Programı
1512 - Teknogirişim Sermaye Desteği Programı

1512 Girişimcilik Destek Programı

            TÜBİTAK, 1512 Girişimcilik Destek Programı ile yenilik odaklı girişimcilerin projelerine çeşitli destekler sunuyor. Destek programı kapsamında girişimcilerin yenilik ve teknoloji odaklı iş fikirleri, milli istihdam ve katma değer yaratılabilmesi adına destekleniyor. Destek programıyla girişimciler tarafından oluşturulan projelere 200 bin TL’ye kadar nakdi destekler sunuluyor.

            İçinizde iş hayatınıza dair bir heyecan, sizi uzun hayallere ve düşüncelere sürükleyen, canı gönülden inandığınız bir fikriniz var. Fakat bu fikri hayata geçirmek için gerekli koşulları yaratmak ve heyecanı bulmak her zaman için kolay olmuyor. Birçok girişim, henüz girişimcinin kafasının içindeyken yok olup gidiyor diyebiliriz.

            Eğer kafanızdaki girişim planınızı gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız doğru adrestesiniz diyebiliriz. TÜBİTAK 1512 programı ile kafanızdaki yenilikçi ve teknoloji odaklı girişim fikirleri için gerekli desteği almanız mümkün.

1512 Girişimcilik Destek Programı Nasıl İşliyor?

            1512 destek programı getirilerinden faydalanabilmek için öncelikle yardımcı bir kuruluşa başvurmanız gerekiyor diyebiliriz. Burada yardımcı kuruluş ile kastedilenler Ar-Ge ya da danışmanlık şirketleri değil, uygulayıcı kuruluş olarak kabul edilen kuruluşlardır. Söz konusu uygulayıcı kuruluşlar genellikle üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisi olarak adlandırılmakta olan departmanlarının altında yer almaktadır. Bu kuruluşlar sayesinde hem kendinizi hem de girişimcilik fikrinizi 1512 destek programından faydalanmak için daha uygun bir hale getirebilirsiniz. Bu kuruluşlarda kişilere yaklaşık 3,5 – 4 aylık bir eğitim uygulanmaktadır. Eğitim sürecinin oldukça zorlayıcı bir süreç olduğu ve ciddi emek istediğini de belirtmekte fayda var.

            Yardımcı kuruluşlar ilk olarak TÜBİTAK kaydınızı gerçekleştirmek üzere tarafınıza bir bağlantı iletecektir. Bu bağlantıda sizden talep edilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerek TÜBİTAK’a ilk kaydınızı başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ardından yardımcı kuruluş tarafından size ‘Ön İş Planı Belgesi’ gönderilecektir. Bu TÜBİTAK destek programı için kullanacağınız iş fikrine dair bilgiler istenmektedir. Belgede; girişimciye ait bilgiler, iş fikrine ait tüm detaylar, iş fikrinin temellendirildiği hedef sektör, potansiyel müşteri grubu ve bu gruba ait detaylar, iş fikrine ait ürün ve hizmet satış bedeline dair bilgiler, dağıtım kanalları, söz konusu iş fikrini hayata geçirdiğiniz takdirde sürdüreceğiniz iş paketi bilgileri gibi detaylar istenmektedir. Kısacası bu belgede tüm iş planınıza yer vermeniz beklenmektedir.

            Bu noktada genellikle girişimcilerin zorlandığı görülmektedir. Fakat korkmanızı ya da çekinmenizi gerektirecek herhangi bir durum yok. Yardımcı kuruluş bu aşamada size ‘İş Planı Eğitimi’ verecektir. Bu eğitimde belgenin nasıl doldurulması gerektiği, belgede yer verilmesi gereken detaylar ve TÜBİTAK’ın inceleme esnasında en fazla hassasiyet gösterdiği konular hakkında fikir sahibi olacaksınız. Bu aşamada, Tüm Grup Danışmanlık olarak sizlere hizmet vermekteyiz. Başvuru sürecinizi profesyonel bir şekilde ilerletmek ve projenizi istenilen hale getirmek için bizden yardım alabilirsiniz.

            Görülüyor ki bu aşamadan sonra birçok girişimcinin ümitleri azalıyor. Çünkü TÜBİTAK, yalnızca bir iş fikrine sahip olmanızı yeterli bulmuyor. Bunun pazar araştırmasını, mali hesaplamalarını ve girişimin gerçek bir işe dönüşmesi için gerekli tüm etmenleri araştırmanızı ve raporlamanızı istiyor. Bu aşamada iş planınızı yardımcı kuruluşun direktifleri doğrultusunda revize etmeniz gerekebilmektedir.

Girişimcilik Destek Programı TÜBİTAK Değerlendirmesi

            İlk olarak TÜBİTAK’a yapılacak sunumun ön hazırlığı olarak da değerlendirebileceğiniz yardımcı kuruluşa iş fikriniz hakkında sunum yapmanız gerekiyor. Sonrasında ise son viraj olarak da değerlendirebileceğimiz girişim fikriniz hakkında TÜBİTAK heyetine sunum yapmanız gerekecektir. PRODİS olarak adlandırılan sisteme bilgilerinizi girmekle başlamanız gerekiyor. Bu noktada 200 bin TL hibe hakkında nasıl değerlendireceğiniz gibi birçok soruyu yanıtlandıracaksınız. Yine bu aşamada TÜBİTAK’ın destek verdiği gider kalemleri gibi konuları araştırmanızda fayda var. TÜBİTAK’a yapacağınız sunumun ardından yaklaşık 1 ay sonra girişim fikrinize dair destek talebiniz hakkında olumlu ya da olumsuz sonucu alabilirsiniz.

Tüm Grup Danışmanlık

            Tüm Grup Danışmanlık olarak, TÜBİTAK 1512 başta olmak üzere tüm destek programlarında yanınızdayız. Profesyonel ve uzun yıllardır bu sektörde yer almakta olan deneyimli ekibimiz sayesinde projelerinizi TÜBİTAK kurallarına ve mevzuatına en uygun şekilde hazırlamaktayız. Bu sayede projenizin reddedilme ihtimali daha düşük olacaktır. Çünkü görüyoruz ki TÜBİTAK’a destek için yapılan başvuruların tamamı kabul edilmiyor. En ince detayına kadar doğru ve titizlikle hazırlanmış bir şekilde yani profesyonelce başvuru yapmanız gerekiyor. Aradığınız profesyonellik ise sektörün en iyilerinden birisi olan firmamız Tüm Grup Danışmanlık’ta.

ÇEREZ BİLGİLENDİRMESİ Deneyiminizi geliştirmek için sitemizde çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için K.V.K.K. Aydınlatma Metni sayfasını ziyaret edebilirsiniz.